Guia imprescindible de la comarca més desconeguda

L’Altra Ribagorça és una comarca situada molt lluny de tot i bastant a prop del no-res.

Més que una comarca és un secret, com una moixarronera amagada sempre al mateix lloc.

En poc temps s'editarà la primera guia turística d’un racó català que no surt als documentals de “Catalunya des de l’aire” ni a la Viquipèdia.

És un estudi entre la realitat i les xafarderies.

dijous, 29 de setembre del 2011

El menjador escolar del Pont de Suert participa dins les Jornades Gastronòmiques del Bolet

El menjador escolar de El Pont de Suert ha decidit donar a conèixer la seva cuina mil•lenària, obrint-la a turistes i pares d’ex alumnes que no van tastar-la en el seu dia. Un menjador amb molts anys d’història, que ha alimentat a generacions de ribagorçans gràcies a plats com la sopa espessa de fideus amb caldo groc, o les salsitxes a granel amb ketchup d’origen desconegut.
Ara rescataran alguns d’aquets plats, però afegint bolets al costat. “No es tracta d’innovar, quan un plat funciona no calen floritures”, ens ha dit la mestra Cansado. “El nostre secret es basa en emplenar el plat fins dalt”, escriu la cuinera en una entrevista a la Guia Michelín.
La principal novetat respecte als altres restaurants és que el comensal no es podrà aixecar fins que no s’hagi acabat tots els plats. Per aconseguir-ho, els professors, que rebran el tracte de "Don i Doña", faran de maitres, no de mestres.

dilluns, 26 de setembre del 2011

La Fira de Barruera promou amb èxit el feudalisme gràcies al nou patrocinador Càtars Foundation.

Les institucions ribagorçanes han decidit promoure el feudalisme per sortir de la crisi.
Des de que la Corona d’Aragó amenaça amb tornar si la Franja de Ponent continua inclinant-se (veure notícia anterior clicant aquí), la Vall de Boí ha començat a moure aliances amb els Càtars. D’aquí que signés un acord multimilionari amb Càtar Foundation per patrocinar la Vall de Boí, seguint els passos del FBC Barcelona.
Per altra banda, fires com la d’aquest cap de setmana a Barruera fomentaran el intercanvi de matèries primeres enlloc de la seva venda. Conceptes com el de “turisme de proximitat” serà substituït pel de “truequerisme de proximitat”.
En principi es temia que la mesura signifiqués un aïllament amb el món exterior. Per contra, grans marques multinacionals com Zara o Benetton han muntat les seves parades oferint roba fashion per gallines i coliflors. El intercanvi més comentat ha estat el d’un Iphone per una ovella Xisqueta.

dijous, 22 de setembre del 2011

Mariscal dissenyarà una Ribagorça “menys romànica i més mediterrània”

El disseny arriba a la Ribagorça, i ho fa de la mà del Zorri, la nova mascota cosina del Cobi. “En realitat són el mateix animal, però he dibuixat unes orelles més punxegudes perquè sembli una guineu” ens diu l’artista.
Nous estudis de màrketing rebel•len que l’estil Romànic ha quedat obsolet. Segons afirmen, la pedra i la fusta són materials en decadència. Per contra, el plàstic i el pladur arriben amb força. Es per això que una empresa dedicada a la seva instal•lació restaurarà l’interior de les esglésies amb falsos sostres.
El dissenyador s’encarregarà de pintar-ho tot amb gargots dels seus. Utilitzarà colors blaus metàl•lics per les façanes i dibuixarà peixos de colors. La intenció és aconseguir un efecte mediterrani, que és el que el públic demana.

dilluns, 19 de setembre del 2011

Triomfa al Youtube el "lipdup" del Consell Comarcal on presenta a Jose Antonio Troguet

La plataforma audiovisual d’Internet, Youtube, s’ha vist col•lapsada per una allau de visites. L’enrenou l’ha provocat un dels vídeos penjats. Es tracta del “lipdub” que el Consell Comarcal va realitzar farà 2 mesos per presentar al nou president, Jose Antonio Troguet.
En ell podem veure ballant i fent play-back als funcionaris del Consell, a la Coral de Gent gran, als membres dels diferents ajuntaments implicats, i a una dona que passava casualment per allí per matricular-se en el Centre de Formació d’Adults. Tots excepte els funcionaris absents per culpa del torn d’esmorzar.
La càmera recorre en una sola seqüència l’interior del Consell i acaba al despatx del president. La coordinació dels participants és tal que deixa entreveure la complicitat del nou equip. Els demés Consells Comarcals ja parlen d’un "Troguet Team".
En vista de l'èxit, els Mossos d'Esquadra planegen fer un lipdub entre control d'alcoholèmia i control d'alcoholèmia per les festes de la Vall.

dijous, 15 de setembre del 2011

El programa Thalassa dedica un capítol al pantà d’Escales

Juntament amb “Saber y Ganar” presentat per l’immortal Jordi Hurtado, que en realitat és un clon de l’original, el programa del 33 dedicat al mar, Thalassa, manté el rècord de durada a la graella televisiva. Però la direcció ha decidit obrir nous horitzons. En aquesta temporada realitzaran reportatges de tot el que estigui relacionat amb l’aigua, sigui salada o no, com ara piscines municipals cobertes (i descobertes), pantans franquistes, o el mateix Barranc de Cirès.
Per això un equip de reporters de Thalassa es va desplaçar fins l’Altra Ribagorça. Farà uns mesos una notícia saltava a la premsa internacional: el pantà d’Escales té larves de musclos zebra. Els reporters afirmen no haver trobat rastre de les larves, però diuen haver vist llaunes d’escopinyes marca Dani flotant.

dilluns, 12 de setembre del 2011

Mor un estudiant víctima de la immersió lingüística al pronunciar els pronoms febles

La Diada va acabar deixant un tràgic succés. Màrius Serra, el lingüista, va dirigir un acte reivindicatiu per defensar l’ús del català a les escoles. El problema arribà quan va posar en pràctica la famosa immersió lingüística. A un estudiant de primària de l'Altra Ribagorça li va fer recitar un palíndrom amb tots els pronoms febles junts. Aquest mai havia vist de a prop més dos pronoms separats per guions. En mig de la frase va patir una apnea.

Els pares van denunciar a "l'enigmista" ja que “els pronoms febles són una excusa per no dir les coses pel seu nom, i els ribagorçans no som així”. Consideren que va ser un acte de violència lingüística per forçar al seu fill quan estava en plena pretemporada escolar.
Tot just comença el curs i la immersió lingüística ja s’ha cobrat una víctima. Per evitar tragèdies futures, el Departament d'Educació instal.larà bombones d'oxigen als centres escolars.

dijous, 8 de setembre del 2011

La Franja de Ponent s’està inclinant

Geòlegs de tot el món han alertat d’un fenomen que afecta a l’Altra Ribagorça. S’anomena Tectònica de Plaques Autonòmiques. La Franja d’Aragó s’està inclinant en direcció Est just per la part superior, és a dir la ribagorçana. Es sospita que l’epicentre es troba als Monegros.
“Si continua així en 2 anys la Franja acabaria a la Vall de Boí, ja que és la zona de subducció”, ens ha comentat el delegat de Derives Territorials. La solució passa per instal•lar bastides lingüístiques i murs de contenció culturals.
El fenomen podria provocar un conflicte diplomàtic entre Catalunya i Aragó. La Constitució no recull en qui recau la sobirania quan la conquesta es produeix de forma natural. Segons el Partit Popular es tracta d'un conflicte inexistent, doncs la soberania pertany a Madrid.
Tot i així s’està parlant del retorn de La Corona d’Aragó a l’Altra Ribagorça. De fet el Feudalisme podria ser la solució definitiva a l’actual crisi.

dilluns, 5 de setembre del 2011

L’IES del Pont de Suert realitzarà un Cicle Formatiu de Futurs Aturats

El curs escolar arrenca amb un nou cicle formatiu. Es tracta d’un curs pont per alumnes que vulguin cursar carreres de lletres principalment. Però també el podran cursar alumnes del cicle de la neu o forestals. En realitat l'atur pot afectar a estudiants de ciències i lletres, per això no es descarta ni la gent no matriculada a l'IES.
“Els joves han de saber que per molt raro que sigui el nom de la carrera que vulguin fer, per molt nova que sigui l’especialitat, i per molts màsters en idiomes que tinguin, ningú els promet un lloc de treball en el futur, així que hem decidit mirar de cara la realitat”, ha dit la directora del centre.
Impartiran les classes eminències en el món de l’atur ribagorçà. Gent polivalent amb llicenciatures, que ha treballat temporalment collint bolets, que ha traficat amb estupefacients, o d’altres més emprenedors que van muntar empreses en el món de la construcció farà 2 anys.



A la fotografia podem veure als alumnes del cicle consultant la borsa de treball

dijous, 1 de setembre del 2011

El Plusfresc obre un museu etnològic pels turistes que vulguin passar-hi tot el dia

Anar a comprar al Plus s’ha convertit en l’oferta més atractiva del turisme. Supera en nombre a la gent que practica trekking, barranquisme o BTT.
Per això els directius volen ampliar l’oferta de les activitats a realitzar dintre del supermercat, com ara gimcanes per la canalla, mitges maratons durant els Sky Games, o una variant dels Carros de Foc incendiant els carrets de compra per un euro. Tampoc faltarà un músic tocant l’acordió diatònic que cantarà les ofertes de la setmana en ribagorçà medieval.
Es tracta de passar un dia en família sense presses. "Volem conscienciar al client que comprar és un fi en si mateix, com fer cua per pagar", diu el senyor Pujol, màxim directiu.
Per ara però es centren en el museu etnològic que habilitaran en un dels passadissos. Hi hauran exposicions temporals de plats precuinats regionals d'època, i exposicions permanents d'escuradents en forma de falles i rantiners.